Thursday, March 12, 2009

Alkisah di Pekan Pahang

Kehadiran saya ke Pekan, Pahang adalah atas jemputan bersama KEMAS Pahang dan Utusan Publications & Distribution (UPD). Maka saya duduk bersama di bawah satu Khemah dengan UPD. Informasi awal saya ketahui...KEMAS satu Malaysia akan turun...rupanya silap info...BUKAN satu Malaysia..sebaliknya hanya Kemas Pahang sahaja...itu pun tidak semua daerah di jemput..sebaliknya hanya tiga daerah yang hadir..iaitu Bentong, Pekan dan Kuantan. Walaupun begitu...sambutan memang hebat...tidak sangka jualan hari pertama saja lebih dari RM1k...Alhamdulillah...ini sebetulnya memang tidak saya duga...sebab sangkaan saya...bila hasil kerjatangan mahal...pasti kurang sambutan pembeli...apa pun saya nak pembeli menilai hasil kerjatangan dan paling utama...biar penduduk desa dapat lebih pendedahan berkenaan sulaman reben yang boleh menghasilkan produk yang pelbagai... Pada hari ketiga...lawatan ke gerai oleh Tuanku Azizah...sebelum tu...setiap wakil gerai..diberikan latihan dan skrip untuk bercakap...hehehehhe...macam berlakon laaa plak...Sampai ke acara sebenar..skrip yang sepatutnya disebut tak tersebut...disebabkan gementar sangat-sangat...mana tak gementar...saya dikelilingi dengan polis, VVIP dan pegawai-pegawai KEMAS Pahang dan HQ....Berpeluh den masa tu...nak pitam pun ada....PA Tuanku dah ajar...kena sebut "Patik @ Hamba"...saya plak...pi sebut "saya"....hehehehe.... Foto diatas ialah apabila Tuanku Azizah minta saya ajar beliau jahit sikit aje teknik sulaman reben. Dalam hati dok kata...aduhai...mati gue...tak prepare langsung...apa pun..sib baik..bahan jahitan ada...tetapi gementar dan menggigil gak laaa....sampaikan nak gunting reben dan benang pun menggigil... Baru keluar jarum dan gunting aje...Polis pengiring ala-ala berpakaian mata-mata gelap...dah terus dok belakang saya...adoiii...rimas dennnn....bertambah menggigil satu badan...Tuanku benar-benar berminat dan minta call card...Alhamdulillah... Akhirnya...saya serahkan cenderahati dan buku Jahitan Sulaman Reben saya...saya harap...Tuanku Azizah sudi menerimanya hasil jahitan saya...iaitu sarung tisu...Ampun Tuanku Harap DiAmpun...kerana berikan hadiah last minit... Insya-allah...Jika umur saya panjang dan jika ada rezeki...saya akan dijemput sekali lagi pada bulan June 2009 di Bentong, Pahang. Kali ini..saya akan lebih prepare dengan banyak lagi produk sulaman reben...Almaklum...banyak produk habis pada hari pertama jualan...saya akui tidak dapat nak penuhi semua permintaan...

4 comments:

HONEYZEE said...

PnAnn..patut le order akak tersangkut...habis terjual diPahang...bila ada stok lagi tolonglah simpan utk akak eh..anyway..cantek betul sarung2 cushion tu...

~Pn Ann~ said...

Hai Kak Zee,
Ekceli...kak Zee nak order apa ? Insya-allah...sekarang nie...tengah siapkan kusyen versi paten baru plak...

Azie said...

wahhhh ann, ko dpt jumpa YM Tg Ampuan Pahang eh... bestnyer..
mungkin ko sedia tahu, dia amat2 berminat dgn needlework. sebelum nih, dia suka dgn cross stitch. tak terkejut plaks bila lepas nih dia minat RE. ntah2 dia pun dah join WMC.. mana tau kan...

~Pn Ann~ said...

Azie,
Yeap tau...ekceli...beliau juga Penaung Persatuan Seni Jahitan Kreatif Malaysia ~ INI ditubuhkan oleh Mesin Jahit Apple..dah pernah pergi kedai dia..semuanya jual bahan XS...alhamdulillah...jika dia sudi jengah WMC..hehehe...sebab memang ada promote di Call Card...