Wednesday, December 23, 2009

Jom Buat Kotak....

Saya ada terima email dan pm tentang bagaimana nak buat kotak...Tutorial kali ini saya tunjukkan kaedah buat kotak ala-ala macam bag...coming soon saya akan tunjukkan tutorial bagaimana buat kotak empat segi dan penutup....sabar ekkkk...saya akan ajar juga...cuma masa dan keadaan aje yang kadangkala mengekang saya untuk upload tutorial... Rujuk foto diatas...jika kurang jelas...klik pada foto..kemudian klik "view image"...maka anda akan dapat lihat dengan lebih jelas lagi imej diatas...lukis pada "fancy card" atau manila kad...dimana boleh beli kad ini ? Anda singgah di Jaya Jusco...mana-mana cawangan...pergi ke bahagian Stationary...bahagian kabinet paper...ada aneka warna....kad ini tebal dan mudahkan bentuk kotak...sekeping RM3.10....ukuran kotak...ekceli...terpulang pada anda...boleh kecil atau besar...yang penting anda perlu cuba dan cuba bermain dengan aneka saiz kotak. Lihat sendiri bagaimana rupa bentuknya...apabila dah ukur dan lukis...gunting kad dan gunakan "double sided tape"...lekatkan pelekat dibahagian bawah tapak kotak...saiz double sided tape yang biasa saya gunakan ialah 1 inci.
Kotak yang telah di lekatkan tepinya dengan pelekat bergam...bahagian penutup kad...anda boleh guna jangkalukis @ mangkuk atau pinggan untuk dapatkan lukisan lengkuk bulat...
Inilah hasilnya kotak yang telah siap...mudah kan !..saya yakin anda mesti boleh buat...okey...ada yang tanya...bagaimana saya dapat bentuk bunga, love etc....semua itu adalah download template dari Microsoft atau Power Point...worait...selamat Mencuba ! semoga boleh dijadikan cenderahati...

4 comments:

Saidila Abdul Rahman said...

wah best ni....boleh try.....macam saya yang hampeh pasal jenis kertas dan kotak ...eloklah juga klau PN detailkan sikit tentang jenis,mana nak dapat dan harganya sekali....at least kita boleh terus cari kat tempat yang diberitahu oleh PN....one thing....saya memang tak sabar nak tunggu cara2 nak buat kotak yang ada penutup pelbagai bentuk...4segi dan tiga segi...Terima Kasih ye PN sebab sudi kongsi ilmu....

m00n @li said...

a'ah...nampak cam senang jek..boleh la buat nanti...
saya pun dah terima 3 beg kotak dari pn ann...cantik2..mekasih....
nanti nak try buat...tiru2..boleh kan? ehehehe

azee said...

salam pn ann,camne nk download template dr microsoft atau powerpoint tu ye..sy cari2 xjumpe la..klik mane ye..hrp dpt membantu..tq

SAIDATUL AKHMAR ABDULLAH said...

wahhh kak...thank u sebab share..eehheheh