Friday, January 27, 2012

SET CADAR SULAMAN REBEN

Ribbon Embroidery Bedsheet Cover ini adalah tempahan Pn Rafikah Redzuan untuk set bilik tidur pengantin puteri beliau iaitu Mutiara Mazlan. Beliau tempah 2 set cadar, satu King size dan untuk bilik pengantin utama Double King size. Kedua set cadar ini mengambil masa 3 bulan untuk siapkan...pengalaman menjahit...benar-benar menguji kesabaran...tiap kali menjahit...kain asyik tertanggal dari ram...perlu jahit berhati-hati... Jenis kain ialah 100% Bedsheet Cotton...memang sejuk dan lembut sangat kain nie..tu yang payah nak sulam reben...Jenis reben yang digunakan ialah Polyester Strip Ribbon...reben ni memang tahan lasak dan tahan lama...lipat macam mana pun kain cadar nie...tekstur reben tidak berubah...tidak seperti Satin Reben...hanya cantik ketika jahit...bila dah lipat cadar tu...hancur semua tekstur dan struktur jahitan...den dah kena...tu yang serik nak kasi customer satin reben...biar mahal sikit...asalkan berbaloi dan tahan lama serta cantik pandangan... Ekceli...customer request reben warna pink & purple...jika saya guna Satin Reben...sudah pasti warna pink & purple lebih menarik pandangan...oleh sebab saya guna polyester reben..maka warna pink & purple ini terlalu soft or pastel colour...imaginasi saya mesti akan nampak tenggelam atau tiada "Pandangan WOW Factor" kepada set cadar ini...bila saya tanya kepada customer dan alhamdulillah...Kak Rafikah serahkan kepada saya apa jua idea yang saya fikirkan d'best...apa lagi...inilah yang saya suka sangat...maka saya guna reben warna merah cili....INI lah reben warna pertama saya jahit...SORI JIKA KUALITI GAMBAR KURANG MENGANCAM PANDANGAN...ALMAKLUM KAMERA LAMA...hehhehhe...apa pun...jika anda lihat cadar yang betul...bunga-bunga reben itu seolah-olah nampak bunga hidup yang bertaburan di atas cadar...ketika dah siap pasang...imaginasi saya tepat sekali...sebabnya wall paper bilik tidur warna cream, langsir warna cream, background katil cream...bila kena dengan bunga reben merah...memang menarik sekali.... Paten Sulaman Bunga Reben...saya pilih jenis tahan lasak...gomol macam mana pun tetap maintain kedudukan bunga...saya memang elakkan jahit teknik "loop stitch"...teknik "loop stitch" nie...sebenarnya hanya cantik lepas jahit aje...bila dah lama...reben pun lunyai...boleh dikatakan semua teknik sulaman ini adalah teknik jahitan "Bunga Darat" <-- bahasa nie..orang KEMAS faham laaa....Set Cadar ini dua bantal quilting, satu bantal panjang hiasan kepala katil, selimut comforter sulaman reben dan cadar quilting ropol. Saya sulam reben dan cadar nya di jahit oleh Noraiza (Pembantu).....Ada lagi stori alkisah cadar nie...tunggu ekkkk....

17 comments:

Cikpuan rara said...

mesti mahal kan.sayang nk pakai neh.ehehe

Cemmomile said...

cantik sesangat..... kagum dengan ketekunan akak.

era6573@yahoo.com said...

hasil air tangan puan..mmg marbeles...<3<3<3

ibh said...

Cantik la kak..Memang halus buatan tangan akak.

faizal said...

akak satu lagi.......

m.cristina said...

meraviglioso
Cristina

Diari Ann said...

CikPuan Rara,
harga sepadan dengan kain dan lain-lain bahan yang digunakan...ekceli...boleh tidur..beli tidak rugi laaa...sama aje jika beli set cadar berjenama..


Cemmomile, Era dan ibh,
Terima kasih.


Mrs Faizal,
sabor laaaa....

Diari Ann said...

Cristina,
Thank you.

snbayah said...

Cantiknye. Tp kalau queen dan king size bed berapa harganya?

Kak Ina said...

mmg nampak spt bunga rose ditabur....seronoknya dpt mak yg sangggup berhabis utnuk menyerikan bilik pengantin....

HONEYZEE said...

fullamak PnAnn....tak tau apa nak ckp lah...cantek mengancam!!!!. Hebat.

Diari Ann said...

snbayah,
jika nak tau harga, boleh email ke zsi_trading@yahoo.com


Kak Ina,
Jika dah minat..pasti sanggup..


Honeyzee,
terima kasih..

http://tageldin-eltakwa.blogspot.com/ said...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
تصميمات رائعة جدا جدا
very nice

emma latiff said...

berapa harga satu set cadar akak?

emma latiff said...
This comment has been removed by the author.
Ain Bajrai said...

SALAM AKAK...SAYA BERMINAT UNTUK TEMPAH..BOLEH SAYA DPTKAN HARGA UTUK SET QUEEN..:)



Ruzana Ibs said...

MasyaAllah. Kreatifnya!!!
Bakat Allah bagi kepada cikPuan. Bertuahnya!