Background

Jom Follow My Blog

Follow by Email

Wednesday, May 18, 2011

Teknik Baru Bunga Reben

Ini adalah teknik baru Sulaman @ Bunga reben...mungkin kottttt.....acapkali mencuba...sewaktu buat sekelopak menjadi seperti bunga...apabila jahit pada kain...jadi bunga carnation rose...hampir putus asa untuk siapkan jahitan ini...akhirnya nampak seperti kuntuman bunga rose mekar... Jahitan bunga ros diatas, saya jadikan hiasan diatas kotak hantaran...lama terperuk dah jahitan nie...tak tau bagaimana nak sudahkan jahitannya...dah hampir putus asa tidak dapat bentuk kelopak bunga yang diinginkan...akhirnya...lihatlah hasil diatas...Foto dibawah pula...Saya jadikan Brooch untuk cenderahati kepada peserta Bengkel. Nampak menarikkan... Inilah hasil sekuntum bunga ros..nampak menarik kan...haaa...bila nak jahit pada kain..memang susah...jika tidak kena teknik jahitannya...akan menjadi bunga carnation rose. Banyak saya jahit bunga diatas...tempahan syarikat Kosmetik yang popular...untuk dijadikan bag tangan...nak tunjuk 'end product'...tidak dapat nak paparkan...nanti marah pulak tuan punya produk yang menempah...hehehehhe....tempahan memang banyak...tenaga pekerja yang menjahit kureng...jika ada yang berminat nak kerja part time..boleh email kepada saya...sebelum tu...emailkan hasil jahitan anda kepada saya untuk saya menilai...jika hasil jahitan anda memenuhi tahap piawaian saya...maka saya sudi ajar teknik diatas secara percuma...dengan SYARAT...anda kena jadi pekerja part time saya untuk siapkan hasil jahitan bunga diatas...keutamaan mereka yang tinggal di Kajang @ KL.

10 comments:

Kuazue Mohamad said...

sungguh la cantek sifu... n sungguhla keras tangan ini nak mejahit reben nie sifu... krn tangan yang sakit akibat xcdent dulu.. dah putus asa nie... huhuhu.. tapi bila lihat begitu cantek.. tak tahu nak gambar apa dirasa.. semoga sifu terus cemerlang.. selamat hari ibu n hari guru..

~Pn Ann~ said...

Kuazue,

terima kasih...heheheh...ucapan untuk Cikgu Reben...tangan saya pun sakit...seminggu sekali asyik kena urut...banyak sangat tempahan..dah tak larat nie...

SCLover said...

puan... cantik sangat...!!! teringin sangat sya nak tengok dan sentuh dengan tangan... cantik...

Ina said...

teringin nak join..tapi tak dapat la ..duduk jauh..

Cik Seyma said...

Salam Pn. Ann..saya berminat nak jadi part timer untuk jahitan sulaman reben...dulu ada belajar jahitan asas ngan Pn. Ann..bagaimana ya?hehe..contoh jahitan saya ada di blog www.seymacraft.blogspot.com

Kak Ina said...

pandainya pn ann mencipta kelopak2 bunga yang baru!!....mmg kagum sgt dgn pn !! yg nie pakai riben size 1 1/2 inci juga ke pn?...lawa betul!!

DiLala said...

saya minat nk keje part time dgn kak ann....tp saya tgl di upm skg serdang skg...bole ke????sy punya blog ada hasil tgn saya...sulaman riben...akak bole tgok "Nurul's Ribbon Embroidery"

~Pn Ann~ said...

CikSeyma,
Saya dah masuk blog anda...tidak ada foto pun untuk saya lihat hasil jahitan anda...


Nurul,
Insya-allah..saya akan hubungi anda..

fia said...

Salam Pn Ann... cantik sungguh bunga2 yg akak buat. nampak real. saya nak juga buat part time ngan akak kalo ada lagi. boleh tgk jahitan saya di http://ribbonarycraft.blogspot.com/

Kejora said...

salam

klw ade bt kelas di area kota damasara...roger lah me..berminat nie


sms /call me 0133943099
kejora.