Background

Jom Follow My Blog

Follow by Email

Tuesday, March 9, 2010

Bunga Ros Reben-reben Baru...

Akhirnya kini pasti...cewah...dah macam lirik Lagu Kak Anita Sarawak laaa plak...hehhehehe....sebenarnya reben-reben ini adalah tajaan dari Syarikat Bunga Reben untuk buku Sulaman Reben Siri 3 untuk teknik-teknik sulaman reben bunga lanjutan. Syaratnya, di muka surat akhir buku, saya mesti masukkan code no. reben dan alamat-alamat kedai Bunga Reben. Reben ini diberikan kepada saya untuk saya cuba jahit @ pelbagaikan kaedah @ teknik jahitan dari reben. Saya harus cuba reben-reben ini dan berikan komen tentang kualiti, tekstur dan warna reben. Mereka siap berikan saya katalog warna-warna reben dan saya diminta pilih warna-warna reben yang boleh dijangka popular demand. Laa nie Boss Besar Syarikat Bunga Reben dah terbang ke Korea untuk bawa masuk lebih banyak reben-reben ke Malaysia.... Inilah hasilnya apabila guna reben baru...Reben ini jenis satin tebal dan ada gold layer..mudah digulung dan mudah dibentuk...kelebihan reben ini macam elastik...apabila saya cuba kembangkan bentuk lengkuk kelopak bunga reben..ianya mudah sekali memeri dan bentuk lengkuk...ekceli..saya sendiri kurang pasti bahan tekstur sebenar reben ini...sebabnya..nak kata kain pun tidak..nak kata satin pun tidak...apa yang boleh dikatakan..ianya macam "rubber satin"...sebab nya mudah sangat elastik @ memeri tetapi TIDAK pecah...TETAPI TIDAK BOLEH jahit teknik Ribbon Stitch...sebabnya teksturnya yang tebal...reben ini hanya boleh buat bunga-bunga "atas darat" saja....maksudnya khusus untuk reben work....warna-warna reben ini memang cantik...banyak sekali koleksi warna-warna English. Harga segulung 1 inci (7m) = RM15.80 dan 1.5 inci (7m) = RM19.80. Nantikan KIT JAHITAN untuk teknik sulaman reben diatas eekkk.... Lagi alkisah reben baru....reben diatas ialah Rainbow Ribbon...TETAPI BUKAN Silk dan Bukan Polyester...ianya adalah "kanvas"...agak keras sikit dan mudah sekali bentuk @ gulung reben untuk menjadi sekuntum bunga diatas. Hanya ada satu saiz sahaja setakat ini...apa pun saya dah request pada Tokei Reben untuk bawa masuk banyak saiz...Warna reben ini lebih menarik dari yang sebelum ini saya gunakan...nak kata merah...ianya bukan merah sangat...tetapi warna merah real roses...cuba perhatikan...cantik kan....Actually kan...pernah kah kau terfikir seketika berada ditempat ku...waduh-waduh-waduh...dah macam lirik lagu Dato' CT laa plak....pernah tak terfikir ada kerja sebagai penasihat reben ? hehhehehhehehe....hakikatnya itulah...yang saya alami kini...setiap projek yang melibatkan reben..saya dibiayai RM3k sekali dengan reben..tugasnya mudah sekali...saya harus cuba reben-reben baru ini dan hanya berikan komen aje...selain tu...yang paling mencabar...nak perah otak...reka cipta new pattern and new technique ribbon embroidery...ini yang letih nak fikir....

16 comments:

CikTie said...

pn.ann, cantiklah jadinya bunga2 rose ni. satin yg biasa tu agak susah nak dibentukkan. tp bila dah tebal... tak susah ke nak jahit pula? "kerja sbg penasihat reben", bila dah berilmu ni... jawatan yg tak pernah ada pun akan ada...he!he!

Kak Ina said...

cunnya riben tu pn ann!!!! sbb hasil tangan sifu...best best

~Pn Ann~ said...

CikTie,
reben baru nie lagi mudah bentuk bunga-bunga ros berkelopak tu...dah banyak saya jahit untuk cushion cover..nak jual di Dataran Merdeka nanti...tu yang kelakar...ada kerjaya sebagai penasihat reben...hehehhehehe...saya balik yang mabuk nengok reben-reben baru...

~Pn Ann~ said...

Kak Ina,
reben nie...lebih mudah bentuk berbanding satin...disebabkan ianya mudah dibentuk..maka itu saya akan keluarkan KIT JAHITAN untuk teknik bunga ros itu...

DeLLa said...

cntek la pn ann....
teknik buat rose ni ade pn ann include kan dlm buku terbaru ker?

euphoria said...

wah... wah... sgt la gorgeous warna-warna nya.

Bila ntah saya berkesempatan nak belajar bunga atas darat ni...

FAWA said...

cantik warna2nya...
tahniah pn ann dah ada penaja...kini

Salmi said...

satu perkembangan yg sangat menarik sbb kalau syarikat bunga riben dah into re hopefully demand untuk industri RE ini secara tak langsung dapat berkembang dan menarik minat lebih ramai orang ...moga sukses Pn. Ann :-)

~Pn Ann~ said...

Della,
Buku Sulaman Reben Jilid 3...lama lagi akan ada dipasaran..sebab saya nak masukkan lebih banyak paten teknik-teknik bunga lanjutan..

~Pn Ann~ said...

euphoria,
warna-warna reben yang bakal berada dipasaran akan lebih menarik lagi...bukan lagi warna-warna garang...

~Pn Ann~ said...

FAWA,
alhamdulillah...ekceli..susah juga nak dapatkan penaja..itu pun setelah saya tunjukkan buku-buku saya...

~Pn Ann~ said...

Salmi,
yeap...malah mereka akan bawa masuk jarum-jarum sulaman reben sekali...almaklum..Haby & Whool jual mahal sangat...beli banyak pun komisyen dalam sen aje...payah benar laaa dia tu...hehheheheh....

Diesha said...

tahniah Puan Ann, maju setapak lagi..moga terus melangkah jauh kehadapan...mewakili kami semua wanita .... :)

Chah said...

mabelesnye warna2nya...tahniah puan..lepas ni ntah-ntah puan dilantik untuk urusan memilihwarna untuk diadun masa proses buat riben tu plak..tu jawatan apa plak nk panggil tu...:)

tp saya rasa warna tu poin nombor , yg penting kreativiti puan yang menghasilkan tu..itu peranan yg utama..

~Pn Ann~ said...

Diesha,
terima kasih...tanpa sokongan kalian pun tak akan berjaya juga...


Chah,
Adunan warna mungkin tidak...sebab..saya dapati...pandangan mata orang berbeza...kita sangka warna English yang mendapat perhatian peminat reben...hakikatnya...warna-warna garang @ terang yang mendapat perhatian..

IMAN said...

amat cantik..amat2 cantik..geram!