Thursday, February 25, 2010

POPULAR vs QUALITY

Semalam, saya gembira sebab tersenarai dalam 50 Blog Terbaik Malaysia. Hari ini, saya gembira apabila Blog Diari Ann berjaya masuk dalam carta @ Alexa (The Web Information Company). @ Alexa adalah laman informasi untuk kita ketahui Traffic Ranking atau status sejauh mana popular laman web anda di dunia dan di Asian. Jika sebelum ini, blog Diari Ann , TIDAK masuk senarai langsung dalam berjuta-juta laman web yang ada di Malaysia & World...tetapi kini...saya boleh bangga dan happy sangat-sangat....;
  • Traffic Rank in Malaysia : Wanita Melayu.com - 347
  • Traffic Rank in World : WanitaMelayu.com - 82,373
  • Traffic Rank in Malaysia : Diari Ann - 20,663
  • Traffic Rank in World : Diari Ann - 1,848,669
Dua laman web diatas memang benar-benar amat membanggakan saya...lelebih lagi WMC...berjaya mengalahkan "mudah.com"....bukan mudah untuk berada di tangga 347 melawan berjuta-juta laman web yang ada di Malaysia. Alhamdulillah...saya berjaya akhirnya....sebenarnya...ada kisah disebalik semuanya ini....Kakak saya ~ Kak Ngah...beliau juga penulis blog...ada laa story pada saya tentang pertandingan BLOG yang dianjurkan oleh syarikat *TUT* (Maaf tak dapat maklumkan...nanti kena saman plak...hehhehehhe)...apa pun ianya popular...hingga di pertandingkan di Singapore....malah melambak iklan untuk syarikat berkenaan di pamerkan di laman-laman blog penulis Melayu kita. Aktif macam mana pun anda...tetap tidak akan terpilih atau tersenarai....kesian kan....bila saya singgah blog yang dikatakan popular bangat dan terpilih....eeeemmm....macam mana nak cakap ekkk...kalo komen lelebih...kena saman...laa nie...semua nyer main saman menyaman...boleh laa saya katakan..."Negatif 10", info suam-suam kuku...jenuh saya baca ceruk rantau..."tang mana" terpilih ? konklusi yang boleh saya katakan ialah "pemilihan prejudis".....kemudian...saya cakap pada kakak...."Tak pe...tahun 2010...saya akan buktikan..saya akan buat my blog...bukan sahaja berkualiti, malah popular...saya nak lihat..ianya terpilih atau tidak".....tup-tup...tak sangka yang lain plak terpilih...apa pun alhamdulillah....bila saya fikirkan kembali semua ini...saya balik tanya pada diri sendiri...adakah saya inginkan populariti atau kualiti ? Atau saya inginkan dua-dua ? tetapi perlukah kita harapkan imbuhan ? TIDAK....dari mula saya lakukan...saya TIDAK pernah terfikir atau mengharapkan imbuhan...semua saya lakukan dengan ikhlas...

7 comments:

hotma said...

Selamat Kak Ann :)

aidah said...

Salam Cik Su,

Tahniah. Aku dh beli Intrend. Terharu rasanya. Anyway tahnah and keep up the good work

HONEYZEE said...

Tahniah PnAnn....

kakyon said...

salam pn.ann,
tahniah..semuga lebih sukses.

~Pn Ann~ said...

Hotma, Aidah, Honeyzee, kakyon,

Thank you..Thank you...Thank you...

Norliza said...

wahhh!!!! tahniahhhh!!!!

Aku awexs rock......=) said...

Hye sis Ann~~
So cool story..=))