Tuesday, December 22, 2009

Mencari Penterjemah Buku

Dua minggu lepas...saya ada terima pm dari seorang businessman dari Arab Saudi yang berminat untuk beli semua buku-buku saya...sangkaan saya beliau nak beli sikit...maka saya pun quote laa harganya termasuk kos pos etc...apabila malam nie saya online...dia katakan harga saya murah sangat....sangkaan saya beliau nak beli sikit...rupanya nak banyak....patut laaa murah...hehehhehhee.....sembang punya sembang...rupanya dia nak jadi distributor untuk semua buku-buku dan produk saya...bila saya katakan buku-buku saya dalam BM...beliau telah minta saya terjemahkan ke 3 bahasa...amboiiii....banyak nyer dia nak order...sangkaan saya mamat nie main-main aje tau....almaklum internet kannnn....rupanya dia serius...kemudian..saya pun mula laa kira-kira dengan calculator..bayangkan jika 3 bahasa...dan setiap satu bahasa minimum quantity printing mesti 5000 and above...kan ker dah banyak tu....bermakna 15,000 buku..itu satu tajuk buku...jika saya ada 5 tajuk buku sulaman reben...dah berapa...sebenarnya...saya sendiri musykil...awat laaa dia nie minat sangat nak jadi pengedar produk dan buku saya....saya pun tanya laaa...rupanya...dia nie dapat rekomen dari kawan baik dia di Brazil...kemudian...saya sendiri "tak sangka"...nama saya nie...dah popular di kalangan peminat craft & RE di Brazil...amboiii...kemudian...mamat nie plak stori...bukan sahaja di sana..malah di Egypt pun...orang sana sibuk dok stori tentang "amazingnyer tangan saya"....hehehhehhee....masya-allah and alhamdulillah....tu sebab mamat nie yakin dan seriusnya nak jualkan buku-buku dan produk-produk saya...malah dia nie pun dah survey di FB & Blogs...produk saya memang lain dan TIDAK ada di pasaran luar...maksudnya sulaman reben saya lain dari yang lain...tidak seperti yang biasa dia lihat...ekceli...saya sendiri tidak terfikir ketahap itu...paling tidak duga...buku saya tu....jika confirm dia buat bayaran...masya-allah and alhamdulillah...tak kerja selama beberapa tahun saya nie....hehhehehhehehhehehehe....hanya makan hasil royalti buku aje....makanya itu...saya ingin mencari Penterjemah Bahasa Arabic, English and Protugis..untuk terjemahkan buku-buku saya...jika ada sesiapa ketahui...tolong maklumkan yee....

20 comments:

Ckin said...

wow.. tahniah.. moga rezeki awak murah.. amin.. mgkn awk boley cari kat dbp. sy ada shbt yg mgkn tau nak cari kat mana bantu.. try contact http://anuarmanshor.blogspot.com/

CikTie said...

pn.ann...., tahniah!tahniah!tahniah! semoga lebih banyak kejayaan yg akan dicapai dimasa hadapan....!

Zana Hassim @ Kak Lang said...

Alhamdulillah... Allah dah perkenankan doa PnAnn, mengangkat nilai craft RE Malaysia ke tahap yg lebih luas jangkauannya... diharapkan semoga ia menjadi rezeki yg penuh keberkatan dan berpanjangan dan ramai pula crafter Malaysia yg lain dapat 'tumpang sekali'...hee..hee...

~Pn Ann~ said...

Ckin,
saya dah tanya...DBP hanya buat terjemahan Bahasa Lain ke BM sahaja.

~Pn Ann~ said...

CikTie,
alhamdulillah...itulah yang saya harap-harapkan...

~Pn Ann~ said...

Zana Hassim,
Insya-allah...confirm aje order produk dengan bayaran deposit..akan ramai laa saya ajak sesiapa yang minat untuk buat produk RE & Craft..almaklum..permintaan market overseas nie...besar...kadangkala tak tertampung permintaan...

D' Cottage Crafts Inahaiqal said...

Tahniah .. tahniah... Boleh expand bakat worldwide..

Berminat gak nak convert kan BM to BI tuh. Bahasa lain fail.

Kak Ina said...

tahniah! tahniah! tahniah! pn ann :)....murah betul rezeki pn ann... !


mudah2an sapa yg tahu terjemah tu cepatlah tolong pn ann ya....

Roslina said...

Tahniah Pn Ann! Semoga sifu sentiasa murah rezeki.. Amin

Effa Fazrina said...

Salam.
Tahniah.. Cuma tanya kat Institut Terjemahan Negara.

halizda said...

alhamdulillah tahniah puan ann.
berkat doa n usaha telah membuahkan hasil. saya kat sini sebagai peminat mendoakan pn ann terus berjaya. Amin

Syafazaliza said...

wah... hebat.. tahniah pnann... :)

SiCantikManis said...

sy kenal seseorang yang pernah belajar di mesir dan skrg adalah surirumah. mungkin dia bole bantu.
email me : fiza_7020@yahoo.com

Wan said...

tahniah pn.ann..! rezeki pn.ann di hujung taun ni ek..moga berjaya di dunia dan akhirat..boleh jer nak tlg translate BM ke BI/Portugal tp kena tnya bos dolu..bg ker tak psl kena komited ni..hee..

~Pn Ann~ said...

Kengkawan,
TQ diatas bantuan dan informasi yang diberikan...alhamdulillah..saya dah dapat penterjemahnya...


KakWan,
Alhamdulillah...

Salmi said...

salam pn.ann, moga dipermudahkan dan dilindungi allah dalam segala urusan dan terus maju kehadapan.

Sweetlilcraft said...

Tahniah pn.ann. Teruja baca entry puan.Moga setiasa peroleh kejayaan :)

~Pn Ann~ said...

Salmi & Sweetlilcraft,
terima kasih...insya-allah...dan mudah-mudahan...

beth almofadas em capitone said...

Suzana HELLO, GIRL, saya memerlukan banyak sulaman BUKU ANDA, NO Moro BRAZIL BAGAIMANA SAYA MEMBELI, MENGHANTAR WANG MELALUI BANK IN BRAZIL PERKAPALAN DOLAR ATAU TANAH YANG WANG SAYA, ANDA DVD ATAU CD sulaman .. reben. VC SANGAT dikenali SINI DALAM NEGARA SAYA, HANTAR EMAIL ME AN SILA .. bethfruch@ig.com.br

beth almofadas em capitone said...

OLÁ SUZANA, MENINA, PRECISO MUITO DO SEUS LIVROS DE BORDADO, MORO NO BRASIL COMO FAÇO PARA COMPRAR, ENVIO O DINHEIRO ATRAVES DO BANCO DO BRASIL, ENVIO EM DOLARES OU EM REAL QUE É A MINHA MOEDA, VC TEM DVD OU CD..BORDADOS DE FITAS. VC É MUITO CONHECIDA AQUI NO MEU PAÍS, ME ENVIE UM EMAIL POR FAVOR..bethfruch@ig.com.br