Monday, June 29, 2009

Ekspo Sulaman Warisan Sepanjang Zaman

Business Produk Sulaman Reben ini...tidak ramai yang lakukan secara serius...Maka adalah satu tugas yang benar-benar mencabar diri saya untuk perhebatkan lagi promosi produk sulaman reben ini untuk diketahui umum...Saya masih ingat lagi sewaktu saya daftar di Pusat Kraf Negara untuk membekal Produk Sulaman Reben ini, pegawai yang bertugas maklumkan kepada saya bahawa keutamaan Kraf Negara adalah "Produk Warisan" dan beliau katakan kepada saya...bahawa produk sulaman reben BUKAN PRODUK Warisan...lucukan...walhal "KRAF" Negara tu...jika dah kata "KRAF"...maka tidak kira laa kraf apa pun..apa pun jua...banyak isu yang boleh saya debatkan dengan pegawai berkenaan...cumanya malas nak cakap...molek-molek nak cucuk jarum masuk sana...tup-tup cancel...hehehehe....bukan senang tau nak approach Kraf Negara nie...Walau bagaimana pun...Usaha Tangga Kejayaan...Akhirnya saya berjaya juga Bawa masuk Diri dan Produk Saya ke Kraf Negara...saya menerima jemputan untuk 'Ekspo Sulaman Warisan Sepanjang Zaman' pada 24-26 Jun 2009 anjuran Pusat GiatMara di Medan Mara....dalam hati dah kata...apa ke hal nyer...Sulaman Reben dikatakan "Sulaman Warisan Zaman" ???? Dua Badan Kerajaan yang berbeza pendapat dan pandangan...memang kelakar laaa...apa pun...saya nie orang biasa...I'm Nobody...makanya "zip" aje laaa mulut...lihat dan dengar aje laa... Booth saya di Medan Mara...ruang yang kecil aje diberikan..sebab...kena kongsi dengan Utusan Publications. Komen ikhlas saya berkenaan Ekspo Sulaman Anjuran Pusat Giat MARA...memang dukacita...Hanya "Gah NAMA" TIDAK "Se Gah" ekspo...saya bandingkan dengan Chinese Art Association tahun lepas...Saya menerima jemputan pameran & jualan untuk 2 hari di Shangri-La Hotel...bangga tau..sebabnya saya Anak Melayu pertama yang dapat jemputan ini untuk wakil Produk Sulaman Reben..Bangsa Cina dia pun Tak De...Yang jemput saya BUKAN sebarangan orang...oleh sebab jemputan dari mereka...saya tolak dengan molek...saya kata..saya ada hal pada hari pameran berkenaan...ekceli..saya tak nak kaum dia ketahui produk dan sulaman jahitan saya...apa pun..disebabkan sikap bz bodi menebal..maka hari kedua saya kesana untuk lihat sendiri sejauh mana ekspo sulaman mereka...saya boleh katakan...Lebih HEBAT dari Anjuran Giat Mara...macam-macam jenis sulaman saya dapat lihat...bila saya hadir ke Anjuran Giat Mara..saya boleh katakan...jauh benor bara dengan Ayam yang di panggang...dengan kata lain...Melayu masih jauh ketinggalan dengan pendedahan Aneka Sulaman...Saya kata begitu kerana...saya tidak nampak apa objektif utama @ kaitannya...jualan T-Shirt dengan Ekspo Sulaman ? Kemudian saya lihat Pameran Koleksi Kerawang Endon..ini oke laa...kemudian Syarikat Apple..mesin jahit sulam..Mesin jahit sulam ada dua syarikat yang dapat booth...kemudian sulaman kerawang di telekung dan tudung...boleh dikatakan majoriti sulaman mesin...hanya sedikit aje sulaman manik dan reben...Mana Sulaman yang lain-lain ???? Sulaman Chanting, Sulaman Tekad, Sulaman Benang Putih, Crosstitch, Smocking, Punch Needle dan Stumpwork ?? Bukankah ini juga Sulaman Warisan Zaman ? Saya boleh katakan...kurang pendedahan dan informasi dari mereka...adalah mustahil tidak ketahui..walhal semua sulaman itu sudah lama...apa pun jua...konklusinya...saya happy berada disana...ramai pembeli..alhamdulillah...hingga saya dan Noraiza kepenatan sangat...seharian kami tak dapat duduk..melayan customer..sampaikan mulut saya letih untuk berkata..disebabkan kepenatan juga laaa..maka pada 24 June saya Accident..kereta terbabas hingga langgar dua biji kereta...pada 25 June..saya tak dapat hadir ke sana...sebab trauma lepas accident dan untuk urusan Report Polis etc...pada hari ketiga iaitu 26 Jun..sekali lagi saya penat bangat...seharian tak makan...mulut dah letih nak cakap..apa pun happy dan syukur alhamdulillah diatas rezeki kurniaan Allah swt.

5 comments:

ekhalidah said...

sayang kan orang yang menganjurkan ekspo tak usaha cari penyulam penyulam... padahal ramai yang berbakat

apa kata sembangnona.com / wanitamelayu.com joint venture ngan giatmara buat ekspo plak ... :) tapak medan mara tu dah sesuai sangat

ekhalidah said...

kesian PnAnn
kalaulah akak boleh tolong tang 'cakap cakap' tuuu ...kan best .. :)

harap dapat rehat dan ilang trauma accident tu cepat

Salmi said...

Salam Pn. Ann, Hope you feel better now after the accident. Ekecelli saya singgah kejap kat ekspo tu sbb asben nak ke mara tingkat 2. memang saya pun rasa mcm melepaskan batuk di tangga dan maaf cakap la kebanyakkan hasil re dari giat mara tu tak berapa menarik hati saya..lagi bagus keje RE dari student AON- maaf yer..nie pandangan peribadi saya. Ingat adalah sulam tekad ker, sulam benang ker..takde pun..

~Pn Ann~ said...

Kak Khalidah,
meh laa tolong saya jadi tukang cakap...saya dengan Utusan nak usahama..nak buat Ekspo Sulaman..Insya-allah...mungkin Konsortium WMC & Utusan.

~Pn Ann~ said...

Salmi,
ekceli..benar anda kata..sulaman pelajar AON lebih menarik...GiatMara akan buat sekali lagi Ekspo Sulaman..saya dah request satu booth..insya-allah..saya nak pelawa ahli-ahli WMC yang pandai sulaman..jualkan produk mereka masa hari ekspo berkenaan...