Monday, October 1, 2012

Alkisah di Alor Star, Kedah

Alkisah ini sebenarnya dah hampir sebulan berlalu...apa pun..saya nak kisahkan juga pengalaman mengajar disana. Bengkel Jahitan Sulaman Reben ini adalah jemputan Jabatan Pembangunan Wanita Negeri Kedah pada 3-12 September 2012 untuk Program I-Kit Ibu Tunggal 2012. Seramai 20 peserta yang telah dipilih untuk datang belajar secara percuma anjuran JPW Negeri Kedah....Best kan ! macam-macam program pembangunan yang kerajaan sediakan khusus untuk ibu tunggal.




 

 

Peserta sedang tekun belajar sulaman reben...pengalaman sewaktu mengajar...macam-macam rasa di sanubari...lucu pun ada...terutama komunikasi...orang Kedah, ada Loghat Bahasa yang unik...saya jelaskan dengan bahasa Malaysia...mereka dok faham dengan bahasa lain...mereka dok cakap gini..saya dok cakap gitu...apa pun sasaran teknik belajar tetap sama. Selain tu.....mengajar peserta yang lebih veteran dari kita BUKAN MUDAH...depa lebih banyak cakap dari Cikgu...almaklum....."orang lama lebih lama makan garam.." kita iyakan aje laaa....janji depa nak belajar sulaman reben...



Ini nak stori kisah makan di Alor Star, Kedah....semua tau kan...disana POPULAR dengan LAKSA KEDAH...kena plak saya yang Fanatik Laksa...bila ada orang kata makan laksa kat sini sedap...gerenti saya tuju...alkisahnya...saya di KL ada dengar stori yang kononnya..tempat makan laksa yang sedap di Alor Star, Kedah ialah di "Gerai Laksa Ikan Sekoq"...dari KL lagi...memang saya dah rancang akan kesana...saya dapat jumppaaaaaa gerai makan tu....heppi sangat-sangat...TAPIIIIIIIIII...bila dah makan dah rasa dah belek-belek laksanya...HAMPEHHHH...idak laaa sesedap seperti yang di gembar gembor kan...saya tak tau dimana sedapnya laksa tuuu...apa yang saya rasa hanyalah air rebusan ikan kembung..BUKAN KUAH LAKSA sebenar...Ikan memang betul dia letak sekoq cegitu...cuba tengok foto diatas...itulah yang uniknya








 Inilah hasil kerjatangan Jahitan Sulaman Reben oleh para peserta...akhirnya mereka berjaya menyiapkan satu set Sarung Kusyen, Wall Hanging, Bag Tangan, Penanda Buku, Brooch, Cenderahati dan Pengikat Langsir Bunga reben...orang baru belajar...sudah pasti tidak akan dapat 100% menarik...apa pun...boleh dibanggakan sebab mereka baru bermain dengan jarum sulaman reben dan boleh menyiapkan semua produk sulaman reben...Paling saya bangga sekali apabila ada dikalangan peserta ini sudah dapat menerima tempahan sulaman reben...alhamdulillah...itulah yang saya harapkan...apa pun...bila dah dapat peluang..."MODAL" menjadi masalah kepada mereka...iya laa...majoriti ibu tunggal yang kurang mampu...apa yang saya boleh tolong ialah dengan WAKAF kan reben-reben satin lama yang saya memang sudah tidak gunakan..ada tiga tong plastik besar yang isi reben-reben...memang setiap kali mengajar..saya akan kata...jika ada sesiapa yang nak...mai datang rumah saya...ambil laa...bukan reben saja...malah perca-perca kain pun ada...molek buat mini bag...cuba rujuk foto dibawah sekali.....



 

Sessi Foto beramai-ramai...inilah wajah-wajah para peserta...ada yang tiada dalam gambar...apa pun...ITU BUKAN penutup acara...penutup acara dijangka pada bulan Oktober ini...Majlis Penyampaian Sijil akan diadakan kelak...setiap peserta saya hadiahkan cenderahati...iaitu MINI BAG..heppi masing-masing bila dapat...Alhamdulillah....semoga apa jua ilmu yang telah saya ajar mendapat keberkatan dari Allah swt...insya-allah...eeee....stori belum habis ekkk....Nak tau pengalaman yang tidak boleh saya lupakan sewaktu di Alor Star ?
  • ekceli...ada pengalaman yang memang saya TIDAK boleh lupakan sewaktu berada disana...iaitu...makan di Restoran Old Town yang letaknya sederet dengan Pejabat JPW Negeri kedah...saya memang dah biasa makan di mana-mana cawangan Old Town sebab Food Sedap dan harga berpatutan...makanya..setiap menu dan harga memang saya dah tau...bila dah tulis menu dalam borang pesanan menu dan serahkan pada pekerjanya...kemudian..staff dia tanya pada..."Akak, jumlah semuanya RM27.90, akak boleh bayar ker ?"...jika anda berada di tempat saya pasti anda akan TERKEJUT & TERTANYA...kenapa diajukan soalan itu ? Bila dah Walk In pastinya kita dah bersedia untuk makan dan bayar laaa...perasaan saya masa tu memang bengang sangat-sangat...apabila anda nak makan di Old Town Alor Star, Kedah...pastikan anda sudah bersedia dengan soalan begitu...hahhahahhahahhaha...heppi membaca alkisah Diari Ann !

2 comments:

Slonce said...

Cudowne rzeczy ! :) Pozdrawiam.

DiahRothman said...

Seronok baca.......