Monday, April 23, 2012

SET CADAR SULAMAN REBEN

Set Cadar Sulaman Reben ini adalah tempahan Pn Rafika Redzuan untuk hadiah harijadi Bonda tersayang....nak stori alkisah sepanjang menyiapkan tempahan ini...tempah dah lama...kain dapat pun dah lama...sedihnya...my Tailor yang slow sangat untuk gunting kain cadar...dengan saiz cadar super king...mana mungkin boleh siapkan sulaman reben dalam  tempoh 2 minggu...saya akan jahit sulaman reben setelah kain siap digunting...udahlah kain cotton...memang sukar nak jahit..perlu berhati-hati untuk elakkan sulaman berkedut @ longgar...ekceli...bengang giler gak dengan my tailor nieee....hahaahhaa....

 
MAAF ~ KUALITI GAMBAR KURANG MEMUASKAN sebab guna Camera HP...saiz katil ini memang besar...sewaktu jahit sulaman reben...fikiran tidak berapa fokus...maka susunan paten bunga ini berlingkar-lingkar kiri kanan dan komposisi bunga ada yang arah keatas, bawah, tengah, kiri dan kanan....macam ikut suka saya laa...nak arah mana...hahahhahahha....


MAAF ~ KUALITI GAMBAR KURANG MEMUASKAN KERANA MENGGUNAKAN CAMERA HP...begitulah paten sulaman reben...teknik jahitan bunga ini TIDAK ADA didalam buku terbaru atau pun didalam buku Jahitan Asas atau pun didalam CD EBook...Teknik jahitan ini, hanya akan ada di dalam buku yang bakal diterbitkan tahun 2013....sabar ekkk...sewaktu hampir siap sulaman reben ini...anak bongsu saya plak dimasukkan ke Hospital HUKM Cheras...waduh...terkandas untuk siapkan cadar ini..malah sekaligus telah menghampakan customer untuk di hadiahkan kepada bonda tersayang...ekceli..saya pun dukacita gak...itu belum lagi nak jahit cantum cadar...pasti melewatkan penghantaran...nak buek cam no...tak kan laa...saya nak buat semua kann...oooo sakit badan tau...jahit cadar nie...satu badan sakit...
tangan, bahu dan pinggang...sebab itu den sub ajo pada yang boleh jait...

 EDEN MINTA MAAF LAA...KUALITI GAMBAR KURANG MEMUASKAN..SEBAB GUNA CAMERA HP...Leh lupa nak bawa kamera...haaaa...inilah rupanya set penuh cadar...sori..sarung bantal leh lupa nak masukkan dalam bantal...gambar nampak kecik...sebenarnya...besarrrrr saiz cadar nie...saiz katil / cadar super-super king...ko ada ? hahhahahhaa...untuk siapkan semuanya...untuk bunga kekwa sahaja, saya menggunakan 12 roll reben, bunga ros merah 10 roll reben dan kudup ros 5 roll reben..itu belum lagi manik-manik...Apa pun..saya puas hati...walaupun telah mengecewakan customer tidak tepat tarikh penghantaran...secara total...pengalaman yang mencabar untuk siapkan cadar ini...SELAMAT MENJAMU MATA !...mata eden dah puas nangis sewaktu untuk menyiapkan cadar ini...hahhahahhahaha......
 




2 comments:

zaliana said...

puan..katil nya bentuk bulat yer...banyaknya guna reben ...bertuahnya ibu yg dapat hadiah ni..kalaula saya juga boleh buat secantik ini untuk mak saya

Diari Ann said...

Zaliana,

Yes...katilnya saiz bulat dengan diameter 90" x 90". Memang banyak sulaman reben saya perlu jahit untuk penuhkan keliling cadar. Cubalaaa...jahit untuk ibu tersayang...tidak semestinya sulaman reben canggih...kadangkala..sulaman reben simple pun boleh nampak menarik...