Tuesday, July 5, 2011

Hand Bag

Hand Bag bunga reben ini adalah tempahan customer VIP, beliau nak isi telekung dan hadiahkan kepada ibu-ibu tunggal...oleh sebab beliau nak kan yang simple..maka saya pun buat laa yang simple..alhamdulillah..beliau berkenan...cuma nak story berkenaan harga textile yang naik sampai 50%...pembaca semua perasan tak ?...saya tanya kepada supplier kain..kenapa mahal sangat ? dia cakap sebab Duti Import Textile naik...tu sebab harga kain naik....eemmm...kesal gak perkara nie berlaku...sebabnya...bila dah bahan mentah naik...maka barang siap pun naik harga gak laaa...sampai ada customer saya mengeluh dan tanya..."kenapa barang handmade Malaysia mahal ekk ?"...saya no komen lanjut...malah tidak hairan...ramai orang Malaysia kita shopping kain di Bandung, China atau Vietnam...kain kat sana lebih murah dari Malaysia...pernah juga laa dapat customer...bila tanya harga bag nie berapa ?...saya cakap laa harganya...terus dia cakap..."jika saya beli bag sulaman reben di Bandung sama kain macam you lebih murah dari bag you..."....alahai...no komen laa apa yang dikata memang betul....cuma saya boleh katakan..."tapi Dato'..sulaman reben saya TIDAK sama dengan sulaman reben di Bandung..disana semuanya sulaman reben saiz kecil..reben saiz kecil memang murah"...maka kini..saya lebih berikan perhatian kepada teknik sulaman reben advance...itu aje yang boleh menjadikan kelainan kepada produk saya...hingga kini...saya masih lagi fikir..macam mana laaa Hand Made product Malaysia nak maju...jika kerajaan sendiri tidak fokus tentang isu ini....no komen...hahahahaa....

2 comments:

SCLover said...

yup.. setuju.harga fabric mmg naik melambung...fabrik luar ie: vietnam .. murah + cantik!! tapi tak kan nak p vietnam utk beli kalau setakat sikit2....terfikir jugak..macamana nak dapat harga fabric yg lebih jimat..

Diari Ann said...

SCLover,
Sekalipun beli dengan pemborong..harga tetap mahal..