Sunday, January 3, 2010

Craft Chocolate Bersama Chef Asma

Semalam, 2 Januari 2010....saya belajar Craft Chocolate bersama Chef Asma.....ekceli...dah lama sangat-sangat nak belajar buat cokelat nieee....eehhhh...bukanlah bermakna dah nak beralih bidang biz....ekceli...saya belajar untuk menambah ilmu pengetahuan tentang "Culinary Craft"....selain mengisi masa saya yang laa nie dah tak boleh nak stitch disebabkan masalah tangan...itu pun semalam semasa picit piping bag...balik aje...tangan sakit balik...hubby bising laaaa...bla..bla..bla..bla..bla...hehehhe...tahan aje laaa telinga....nak buek cam no...dah dapat wife yang degil tak duduk diam....apa pun...anak-anak paling suka..sebab ibunya pandai buat cokelat....hehehhehe....kalo idak...dorang asyik kata..ibu nie tak macam Mak Ngah (kakak di Kuantan)....pandai buat biskut etc....saya selalu kata dengan anak-anak..."Ibu lain Mak Ngah lain...."...hehehhehehe....haaa....laa nie...dah terbukti...ibu pandai buat cokelat....hehehehehhehe..... Ekceli...saya terjumpa blog Chef Asma sewaktu saya search mencari bentuk-bentuk cokelat untuk saya buat "Felt Craft"....entah macam mana...tertarik dengan kisah beliau yang buat kotak cokelat...kemudian..saya baca...beliau ada buat kelas...haaa...apa lagi...terus aje register....bila dah belajar...kepala otak nie...bertalu-talu idea untuk saya rekacipta kotak dari cokelat....hehehhehehhehe.....apa pun...tunggu ekkkk....jika freee laaaaa....hehehhehhe.... Ini lah hasil kerjatangan saya buat Kotak Cokelat...boleh laaa ekkk...hasil kerjatangan pelajar baru...masa buat niee...kepala otak dah ligat fikir nak buat bentuk itu ini...belajar plak dengan Chef berpengalaman...banyak ilmu dan tips diberikan....alhamdulillah...Thanks to Chef Asma. Aneka Cokelat yang dipelajari...dalam cokelat tu..ada macam-macam rasa...strawberry, mango, pepermint, kacang macam-macam kandungan...dari belajar "cokelat minda", cokelat lolypop, cokelat ala-ala Ferraro Rosche...macam-macam belajar....selama nie...dok fikir...apa laaa cokelat boleh dikatakan cokelat minda....rupanya isi kandungan cokelat tu...yang boleh menyebabkan kanak-kanak makan elok untuk IQ mereka...coming soon...nak rekacipta "Cokelat Ayu"....kandungan cokelat yang boleh kuruskan badan, merapatkan rahim etc.....hehhehehhehhehe..... Belajar buat kotak cokelat...sebelah Chef Asma...Roslina Zakaria...anak murid Sulaman Reben saya...dia pun sama...tangan sakit....tu yang belajar cokelat.... Inilah hasil kerjatangan peserta yang belajar semalam bersama Chef Asma....banyak sangat bawa balik... Bersama Chef Asma...muka pun dah letih belajar...disebabkan banyak sangat silibus yang belajar....bermula dengan basic - advance cara-cara buat cokelat....so...jika kalian minat nak belajar....boleh laaaa lawati blog Chef Asma untuk ketahui tarikh bengkel belajar cokelat. Minggu depan plak...belajar "Faux Cake" bersama SueSafia...nantikan aliksahnya....

6 comments:

LyDia DeLia said...

rajinnye PnAnn!! bila la saya berkesempatan nak gi kelas coklat ni...ermm..

HONEYZEE said...

Bestlah PnAnn, inilah contoh Belajar Sepanjang Hayat. Pas ni bolehlah buka kedai coklat.

miniCutee said...

Aiiih Kak Ann... nampak lezat sekali coklat coklat itu... :)
Dan kakak punya idea untuk buat kotak dari coklat... waaaa.. itu idea yg bagus sekali Kak.

~Pn Ann~ said...

Lydia,
jika dah minat dengan craft..semua nak belajar...

~Pn Ann~ said...

Honeyzee,
hehehhehe...tak kot..sebab tak minat dalam industri makanan...

~Pn Ann~ said...

miniCutee,
insya-allah..coming soon..saya akan paparkan cokelat box...versi my handmade...