Thursday, December 10, 2009

PAPER BOX & FELT CRAFT

Idea nak buat kotak kek from paper ini tercipta apabila anak saya yang ke3..Amira minta saya ambil ibu kepada kawan dia untuk kerja dengan saya...menurut Amira...kawan dia nie susah...parents 2-2 tak kerja...hinggakan nak bayar yuran sekolah pun tak de duit...lantas..Amira minta saya tolong bayarkan...Amira cakap...."ibu kasila apa-apa kerja pun tak kisah...asalkan ibu dia ada kerja dan ada duit...kesian dia bu...boleh laaa..."....saya cakap..."ibu nak kasi kerja apa...jika nak buat sulaman reben...ibu dia kena datang belajar laaa..."..."Ibu dia...mana boleh datang...sebab dia ramai adik-adik...boleh laa bu...."...."nanti laaa ibu fikirkan...apa pun..ibu tolong bayarkan yuran sekolah kawan Mia ekkk..."....."terima kasih ibu...Mia sayangggg ibu...sebab tolong kawan Mia...."....hati saya tersentuh dengan semangat Mira untuk tolong kawannya...jenuh saya fikir...bagaimana saya dapat tolong kawan ibu Mira...saya kena cari sesuatu yang lain dari lain dan ada permintaan keatas produk berkenaan...selain mudah untuk ibu kawan Mira lakukan dirumah...haaa...inilah dia...PAPER BOX dan FELT CRAFT...saya jadikan ala-ala Kek gitu...
Diatas ini adalah KOTAK..yang boleh diisi gula-gula didalamnya...bahagian atasnya...saya hias dengan kain felt yang dijadikan ala-ala cokelat gitu...cokelat gulung pula...saya buat dari kertas...maka itulah hasilnya...insya-allah...jika ada tempahan..saya akan sub kepada ibu kawan Mira...semoga apa yang saya lakukan ini akan diberkati Allah swt hendaknya...
Ukuran kotak diatas ialah 4" x 4" dan tinggi kotak 3". Atasnya adalah kain Felt yang dijadikan ala-ala cokelat, mini kek dan biskut. Kotak ini boleh isi gula-gula didalamnya dan juga boleh dijadikan cenderahati kahwin. Coming soon...nantikan kuih tradisi Melayu plak...kuih karipap, kuih koci, serimuka dan lain-lain lagi...laa nie tengah buat kotak ala-ala icing kek...juga dihias dengan kain felt dan bunga reben...siap beli sampai 8 meter lagiiiiiii...sebabnya bebetul nak jadikan kek icing...tunggu eekkkk..segmen cuci mata....hahhahahhahahhaha.......

14 comments:

FAWA said...

yang semua2 ni pn ann yg wat atau mak kawan amira...

sungguh prihatin anak pn ann tu

~Pn Ann~ said...

Fawa,
semua itu adalah sample untuk promosi...saya kena berikan kepada kawan-kawan wedding planner untuk mereka buat promosi...jika ada tempahan...barulah saya subkan kepada ibu kawan Mira...

yeap...Mira memang mudah kesian pada kawan...duit belanja dia...sanggup beli makan..kongsi dengan kawan-kawan dia yang susah...

euphoria said...

Cikgu, beli kain felt jenis wool ke? kat mana beli tu sampai 8m? woahhh..

Cikgu gam je felt craft tu atas box tu ye?

*wahh banyaknya soalan saya hari ni!*

~Pn Ann~ said...

euphoria,
yeap..tetapi ada dua jenis qualiti...satu lembut sangat dan satu lagi agak keras...biasanya saya beli yang keras sikit untuk mudahkan gunting...Anda boleh beli meter di Haby & Wool, Ting 2, Ampang Park.

Tertakluk pada design laa..ada yang kena jahit dan ada yang gam aje...saya TIDAK guna Gun Glue...sebab ini rosakkan tekstur kain Felt dan comot...saya guna gam UHU...sebab ianya mudah meresap pada kain dan lebih nampak kemas...

It's oke...nak tanya apa pun...

peace said...

macam real je kat atas kotak tu. rasa nak "ngap" je ;)

ibh said...

kak ann..cantikkkk nyerrr..

~Pn Ann~ said...

Nik aka peace...
tu laa...anak-anak saya cakap...macam kek betul...

~Pn Ann~ said...

ibh,
hehhehe...tergoda kan...nampak macam kek betul..saya sendiri nak "panasonik"...hahahahhahah....

HONEYZEE said...

tersentoh dengan keprihatinan anak PnAnn...semoga niat murninya dan usaha PnAnn menolong tu diberkati Allah dan dilimpahi rezeki hendaknya.

Blue Damask said...

salam PnAnn..

wallahhhh... menjadiknya..

iren..

nasuha ahmad helmi said...

salam.
cantik betul kotak akak ni.
memang coklat dan biskut tu nampak real!

~Pn Ann~ said...

Honeyzee,
Amira memang mudah kesian dengan kawan-kawan yang susah..

~Pn Ann~ said...

nasuha,
fancy boxes...saya belajar dengan seorang kakak Arkitek...bila dah pandai buat kotak...tu yang mula decorate dengan paper craft & felt craft..

Saidila Abdul Rahman said...

salam PN(PuanAnn)...saya bebetul admire ngan paper box kat atas tu....nak try test buat sendirilah...
soklan saya...
1.camner nak buat..?
2.ada templatenya tak...?
3.kertas jenis apa yang sesuai...?
4.kertas tu nak beli kat mana yer...?

Terima kasih daun keladi
PN memang kreatif dan baik hati

Pergi sana pergi sini
Kalau senang melawatlah kesini
http://dilatheartcraftexplorer.blogspot.com/