Tuesday, September 1, 2009

Jaga Pemakanan Untuk Hindari Penyakit !

Alhamdulillah...Syukur ke hadrat Allah swt yang maha Esa dengan kurniaanNYA...maka anak saya Abdul Afiq sembuh dari virus H1N1...sewaktu di Hospital, banyak info yang saya ketahui dan ianya adalah satu pengalaman yang paling menarik minat saya. Semasa saya jaga Afiq di Hospital, Wad 5G...ada seorang pesakit kanak-kanak umur 1 tahun boleh kena Virus H1N1 Positif...walhal si kecil itu susu badan dan tidak keluar rumah sangat...almaklum kata ibunya mereka baru pindah ke kawasan berkenaan...penghuni isi rumah pula...hanya si anak kecil aje yang demam yang lain tidak...pelik kan ? Bagaimana si kecil boleh kena. Di katil depan Afiq pula, anak gadis umur 9 tahun,disebabkan dia susah nak makan...sakitnya bertambah tenat...Dr dah advice supaya dia makan untuk melawan penyakit...puas ibunya pujuk supaya makan...at last dia minta makan maggi...siibu buatkan maggi...dengan tujuan..agar si anak dapat makan...rupanya...makanan yang ada bahan pengawet mendatangkan penyakit yang lain pula...si gadis kekurangan darah putih dalam badan....Sewaktu Afiq di hospital..saya pastikan Afiq minum jus fresh oren 500ml dua kali sehari...oleh sebab Afiq memang suka makan buah...maka tidak sukar untuk saya berikan dia makan buah epal hijau...mungkin disebabkan pemakanan maka Afiq TIDAK di kuarantin lama di wad. Senario sewaktu di Hospital itulah mengingatkan saya kepada Dr Lim Hin Fui, PHD, Antropologi Sosial. Beliau, saya temui sewaktu sessi perjumpaan bersama penulis-penulis buku terbaik Malaysia di Perpustakaan Negara...beliau duduk disebelah saya dan beliau sempat tunjukkan buku terbaru "Makanan Sihat Sebagai Ubat" (RM18.00). Saya dah khatam baca buku ini...memang BEST ! banyak info yang berguna perlu kalian ketahui..bagaimana pengalaman penulis yang berjaya menyelamatkan bapanya yang menghidap kanser kembali sihat tanpa bergantung dengan ubat hanya dengan mengamalkan pemakanan yang sihat. Selain itu, layari blog Kak Ngah (kakak saya di Kuantan) "My Life...Aku Redha..."...ketahui pengalaman beliau mengidap sakit Breast Cancer. Kita hidup di zaman moden nie...macam-macam jenis pil vitamin dijual di pasaran...kita bukan nyer pakar sains, pakar ubat, pakar rawatan penyakit...bukannya pakar ketahui ingredients ubat...hanya dok dengar dan ketahui dari sijual ubat..depa dok kata begitu begini..bagus bla..bla..bla..kita boleh terpengaruh dan beli...amalkan makan...bila dah 10 tahun berlalu...tup-tup dapat sakit kanser...sakit buah pinggang etc...sewaktu saya di Hospital di Ting 4...masa Afiq mula-mula masuk..sebelah katil anak saya...budak umur 3 tahun ada sakit buah pinggang "kronik"...Saya sendiri terkejut...umur 3 tahun dah sakit buah pinggang ???? Macam mana boleh kena ??? Saya dah macam Detektif Conan laa plak...siasat..tanya itu tanya ini..macam mana boleh kena ?...kata siibu...sianak tak nak susu badan...lebih banyak bergantung dengan susu TIN (Jenama terpaksa RAHSIA !)..disebabkan pengambilan susu itulah menyebabkan buah pinggang si anak rosak...ibu bapa zaman moden...sibuk kerja..kadangkala lupa soal makanan sihat anak-anak...semua beli segera...nugget laa...makanan yang ada bahan pengawet...walhal semua itu bukannya elok untuk kesihatan si anak...bertambah teruk..apabila kanak-kanak TIDAK suka makan sayur..maka ibu bapa plak...oke laa tu...tak nak makan udah !...Sewaktu saya di Hospital...ibu-ibu sembang-sembang...apa kesudahannya penyakit H1N1 ini ? Bukannya bertambah Oke..malah serius...akan wujud lagi virus yang paling hebat...adakah akan di istiharkan Darurat Kelak ?

7 comments:

DeLLa said...

pn ann..citer la lg pengalaman jg anak sakit H1N1..details kan..takut la...baby tu mcm mana boleh kena?sihat dah ke dia?

armouris said...

info tentang kegagalan buah pinggang kat sini - Kegagalan Buah Pinggang

HONEYZEE said...

Alhamdulillah...anak PnAnn kembali sihat. Satu pengalaman yg tak mungkin dilupakan oleh PnAnn sekeluarga dan satu pengajaran kepada kita semua betapa pentingnya menjaga kebersihan dan cara pemakanan kita.zaman milenium ni macam2 penyakit lak timbul.

~Pn Ann~ said...

Della,
Saya ada ceritakan di WanitaMelayu.com di segmen Celoteh Umum..ada berikan sekali resepi masakan untuk anak..

~Pn Ann~ said...

armouris,
ekceli...kanak-kanak tersebut BUKAN disebabkan masalah pada parents...atau semasa kandungan atau masalah sakit keturunan..tetapi memang disebabkan pengambilan susu tin.

~Pn Ann~ said...

Honeyzee,
yeap...memang satu pengalaman yang menarik..malah..jika tidak kerana sakit..saya juga tidak akan ambil berat soal makanan anak-anak...

zai kulim said...

semua elok dptkan buku nie..