Thursday, August 13, 2009

Pengalaman Masam-Masam Manis

Sekali lagi, saya menerima jemputan dari Kementerian Pembangunan Wanita Pulau Pinang untuk mengajar Sulaman Reben pada 7-9 Ogos 2009. Jika sebelum ini, saya mengajar di Daerah Balik Pulau, kini saya mengajar di Daerah Tanjung. Oke...nak story pasai pengalaman disana...saya menginap di Hotel Heritage 1926...dulunya residence penjajah British..kemudian diubah suai menjadi Hotel 3 bintang. Sewaktu menginap di Hotel nie...saya agak pelik gak...sepatutnya Pekerja Hotel mestilah Rakyat Malaysia sebabnya kena jaga imej Malaysia...tetapi...Pekerja hotelnya WargaNegara Bangla...aaiikkk...oooo...mungkin nak tonjolkan imej Anak Mami kot...hehehhee...hari pertama ke tempat mengajar...si tukang tunjuk jalan..bawa kereta berdesup...sampaikan saya sendiri tak sempat nak lihat "landmark" utama untuk memudahkan saya ingat kali kedua untuk kesana...terlalu banyak simpang...sampai aje ke ke tempat mengajar...saya lihat peserta...amboi...macam orang senang-senang...lalu saya pun tanya laa..."boleh brief me tak..siapa peserta nie..."...lantas pekerja dari Kem Pem Wanita PP pun jelaskan...yang majoriti adalah AJK Parlimen bla..bla..bla..(ringkaskan aje..penat tangan nak taip)...dalam hati saya dok kata..."eeemmmmm...ingatkan nak tolong ibu tunggal atau rakyat susah..ini pi tolong kroni...iiisshhh lantak laa...asaikan saya mengajar udah laaa..."....apa pun kekesalan dalam sanubari tetap ada...hari pertama saya mengajar "Basic Ribbon Embroidery"...ini adalah beberapa jahitan yang sempat saya shoot foto...menarikkan ! Oke laa tu...! untuk yang baru belajar...bila dah lama-lama....terlebih sudah laa plak...!...seperti biasa...bila berjalan ke tempat orang...apa yang menarik minat saya ialah "Makanan"...pertama kali saya makan "Nasi Daging"...nasinya warna kelabu...kemudian ada daging dan air asam cecah daging dan soup...sempoi kan lauk pauknya...disebabkan menu yang simple ini laaa...makanya ada sok-sek-sok-sek tidak puas hati dengan hidangan...pada saya..."saya tidak kisah...sebabnya tujuan saya mai..bukan pasai makan..saya mai sebab nak mengajar...itu saja and FULL STOP"...entah macam mana...nak di panjangkan kisah "Masam-masam Manis" nie...ada plak "Mami Jarum" yang dok sampaikan kepada Pengerusi Parlimen Tanjung...story yang disampaikan memang menarik...dok cucuk jarum baik punyer make-up story menjadi solid molid..bodek kasik baik punyer...hingga gunakan nama saya sebagai orang utama yang komplen pasai "food" & komplen pasai pengurusan dia & story saya pi makan di Balik Pulau pun dok pi sampaikan....waduh-waduh...enggak professional dong...Realitinya...saya dari mula lagi dah tau..siapa yang organise bengkel ini...Hari kedua...apa lagi...Mami Tanjung pun mai laaa....waduh..perkenalan diri macam nak gaduh...sebijik macam Story Mami Jarum...saya plak yang terpinga-pinga macam rusa baru masuk kampung...tak tau hujung dan pangkal...tetiba kena hentam baik punyer...jika cakap antara kita-kita tak pe laaa...ini dok sampai kepada semua peserta nie...kesal ada..sedih ada...macam-macam perasaan ada...perasaan saya masa tu...memang marah dengan Mami Jarum tu...sebab dok jadi penyampai berita tak bertauliah...inilah senario dan sandiwara politik...yang Mami Tanjung nie pun tak professional...patutnya siasat laa dulu betul ke story nyer...ini tidak...main terjah begitu aje...hingga jatuhkan maruah saya yang tak tau apa-apa...ikut kan perasaan marah..mau aje saya bidas balik...tapi..saya hormati dia sebab dia adalah Ahli Politik..ada nama..ada pengaruh..lantak pi laaa dia jatuhkan maruah saya...soon or later akan jatuh gak orang yang berlagak gitu...biar laa saya sorok kuku...biar laa saya buat-buat bodo...maleh nak layan orang tengah Angin Tsunami di Tanjung...apa pun...best gak nonton cerita sebenar Mami Jarum & Mami Tanjung...buruk benor...terserlah banyak keburukan diri...ppsssttt...agak nyer...pasai tu kot Penang jatuh ke tangan DAP...hehehhehe.... hang pa nak tau tak...sewaktu di Penang...setiap kali nak ke tempat bengkel...jenuh saya pusing satu bandar Penang..sesat tak jumpa jalan...dah jenuh berjalan...at last jumpa plak tempat bengkel...hehehhe...sempat makan Keau Teow Goreng..memang sedap !...Nasi Ayam pun sedap...and also Jus Amra dengan Asam Boiii...waduh...sedap ! sedap ! sedap !..makan malam memang best ! Inilah Kisah Masam-masam Manis di Tanjung....hehhehee...apa pun...alkisah ini BUKAN KUTUKAN...tetapi pengajaran untuk diri saya sendiri...peace !

12 comments:

euphoria said...

hmm.. takpelah... orang2 yang kurang sopan macam tu sangat patut dikasihani. Semoga iman kita diperkuatkan oleh Allah swt supaya kita tak jadi macam mereka itu. :)

mama alicianorman said...

kesian kak Ann..tak pasal2 kena kutuk selepas berhempas pulas mengajar depa..takpa ..orang kata "ada ubi ada batas, ada hari takde kelas "..hahahah..apa punya pantun saya buat ni?..heheh

salam kenal kak Ann..best saya tengok semua jahitan kak Ann ni..

FAWA said...

pn ann....awat la loklaq sangat mami2 tu semua...hishh hishhh buquk perangai....
x pa lah pn ann,janji misi dan nawaitu pn ann dah tercapai disana.
org macam depa tu buat malu org pulau ja...

Syafazaliza said...

salam pnann..
pnann dtg penang ye.. alahai melepas sy lg.. xpe.. insyallah lain kali kita jumpa.. :)
sy dh baca kisah pnann tu.. kesian pnann.. dh la dtg dr jauh.. jd camtu lak..
depa ni buat malu org penang ja.. huhuh..

~Pn Ann~ said...

euphoria,
itulah pengalaman untuk diri saya apabila ke tempat orang...perlu lebih berhati-hati.

~Pn Ann~ said...

mama alicia,
Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya...semoga apa jua informasi yang dipaparkan akan di manafaatkan sebaiknya.

~Pn Ann~ said...

Fawa,
TAK TAU laaa cek...hehhehe...

~Pn Ann~ said...

Putryiee,
mulanya nak warwarkan gak...bila fikir kembali..tak jadi plak...hehehhe...bukan apa...saya sejak kebelakangan ini...perlu banyak rehat...penat...sejak abah sakit ari tu..tak ilang..tu pun sewaktu disana...abis bengkel..terus balik bilik dan rehat kejap..malam keluar cari makan dan terus balik bilik. Insya-allah...lain kali..jumpa ekkk...

Yong said...

org belah tanjung walaupun x smua memang mcm tu,dalam kebanyakan bidang,depa tu ptg diri jerr..lepas ni klau dpt jemputan kat daerah timur laut pyh pi,buat skt hati sja.mai kat balik pulau,ramai yg dk tgu,ada ka patut spi pi makan kat balik pulau pun depa nk gaduh,pya pasai la org nk pi mana pun.
kat balik pulau yg mai bengkel tu sapa?ada ka org politik?suri rumah yg ramai.depa kata org balik pulau kolot,pasai duk jauh disebalik bukit,tapi x la sekolot depa yg dk tgh bandaraya.
Orang mai ajag bkn nak berterima kasih,mengata pulak.sedag la diri skt...harap org belah tanjung baca.macam tu la yg jadi kt politik dip.pinang.smua psai kroni,yg x dk kabel besag-besag jgn harap la nk dpt apa,belen-belen yg depa x mau baru bg.
Apa pun,kami amat-mat bersimpati kat puan.SERIKLAH UNTUK PI TIMUR LAUT TAPI JANGAN SERIK NAK MAI BALIK PULAU..KAMI MENGALUKAN KEDATANGAN,walaupun bukan mai utk mengajar.

~Pn Ann~ said...

Yong,
amboiii...tu dia orang Balik Pulau dah mai habaq...hehehe...

Syafazaliza said...

amboi kak yong.. terlebih sudah.. heheheh..
tak semua org tanjung lagu tu.. peace..! :D

Ryany said...

Wah.... ada diskusi pasai orang penang ke nih....

To Pn. Ann, segala dugaan dan cabaran yang datang pasti ada hikmahnya... wish u all da best!