Tuesday, July 14, 2009

Alkisah di Kraf Negara

Salam sejahtera semua pembaca budiman Blog Diari Ann...agak lama juga saya sibuk dengan aktiviti produk sulaman...okey...alkisah kali ini ialah suka duka sepanjang Promosi Jualan Produk Sulaman Reben di Kraf Negara...Foto dibawah ini ialah Booth kami iaitu AK10...ini adalah hari pertama jualan. Produk ditambah dari semasa ke semasa apabila ada produk yang terjual...setiap hari..berbeza paten @ design produk sulaman reben. Selain itu...nak elakkan juga peminat-peminat sulaman reben asyik shoot foto..klik..klik..klik..shoot paten free..hehehehehe....secara jujur dan ikhlasnya saya dukacita...bukannya saya enggak benarkan...TETAPI...BUKAN senang nak perah otak untuk cipta sesuatu paten...tambahan pula..setiap produk keluaran saya..TIDAK ADA paten yang berulang-ulang hatta paten sama atau ditukar warna reben. Semuanya adalah 100% paten baru dan lain dari lain...kadangkala...pening kepala ini untuk cipta paten yang menarik...apabila ada yang ambil kesempatan shoot foto paten...memang saya kecil hati...selain tu..ada juga yang beranggapan...saya dapat paten dari buku @ mana-mana majalah...aduhaiiii...kesal juga...apa pun jua...hanya Allah swt maha saksi dan maha mengetahui... Inilah hasil kerjatangan saya..produk sarung kusyen sulaman reben...Alhamdulillah..mendapat pujian pelancong dari Turki, Bahrain, Australia, UK, Arab Saudi, Singapore dan US. Mereka puji kerana TIDAK pernah melihat lagi teknik jahitan bunga ros berkelopak..malah, pelancong dari Australia juga mengatakan...Teknik jahitan saya TIDAK sama dengan hasil jahitan Helen Gibs @ Helen Erickson..katanya memang lain dari teknik jahitan yang biasa dia lihat...kenangan paling manis...jualan hari kedua...waktu tu dah nak tutup jualan...pelancong dari Turki...buku Jahitan Asas Sulaman Reben saya pada waktu itu tinggal 3 sahaja...habis semua dibelinya...saya dah katakan.."My books in Bahasa"...lantas suaminya kata..."It's ok..we can understand from the pictures"...alhamdulillah...walaupun buku saya dalam versi BM...pembaca asing boleh fahami...secara jujur....saya kagum dan bangga...cuma kesalnya...orang kita..orang Melayu..rakyat Malaysia...ada juga yang segelintir komen..enggak faham..susah nak faham.."boleh pandai ker rujuk buku nie"..."boleh buat ker jika baca buku nie"...bla..bla..bla..eeeemmmm..tak berani nak komen lanjut..kuatir ada plak yang akan terasa dengan kenyataan saya ini...hhehehehe.... Foto diatas adalah Alas meja...paten @ design hanya untuk bahagian atas meja sahaja...agar lebih menarik permukaan meja..boleh juga jika ada yang berminat untuk buat alas kaki katil pengantin....Sewaktu di booth...macam-macam pengalaman lucu berlaku...saya memang suka letakkan diri dalam situasi "low Profile"...buat ala-ala bodo gitu..gaya-gaya kuli...bukan bos...hehehhee...apabila ada yang singgah booth..cakap..."eee...pandainyer orang yang jahit nie.." kemudian dia tanya..."ini produk tempatan ker "..saya cakap..."iya..orang Malaysia yang buat"...walhal..saya yang jahit tu...tidak mahu exposekan diri.."Pandai yee...dia jahit..bangga juga bila ada anak melayu boleh buat begini"...saya hanya iyakan aje..tidak mahu dedahkan siapa saya...macam-macam pengalaman lucu..yang pasti...ada yang dapat kenal siapa saya...ada yang sebaliknya...entah macam mana..ada plak yang ketahui saya adalah Pn Ann...aduhai...siap ambil gambar lagi...hehehehe...saya seboleh-bolehnya..memang tidak mahu exposekan sangat diri ini...jika boleh..biarlah low profile...apa pun..sepanjang di Kraf Negara...banyak pengalaman yang saya pelajari.

5 comments:

Chah said...

erkk!!! tiru paten..huhu..saya tk berkesempatan untuk ke pameran tu(walopun dlm hati menggedik2 nk pegi) so maknenye saya bukanla org yg dimaksudkan tu..hihi..tapi yang puan bagi dlm kelas AON tu ikhlas kan...peace Puan Ann..tahniah & tumpang bangga...

~Pn Ann~ said...

Chah,
Apa yang saya paparkan di AON atau dimana-mana laman web forum..adalah apa yang telah dibenarkan dan diposting oleh saya sendiri...apa yang saya maksudkan, ialah jenis tanpa minta kebenaran...hehehehe...

HONEYZEE said...

waaaah...very the canteklah bunga2 kusyen tu...tabiklah PnAnn...

aRe' iN said...

salam pn ann... sy pegi kat booth pn ann ni... tp hasrat ati nk jumpe pn ann xkesampaian...huhu terase la plak.. sbb sy ade bergambar kat booth pn ann... tujuan mmg nk amik wat kenangan jer.. xterlintas pon nk tiru petern ke ape... ikhlas tau pn ann.. nk buat kenangan pegi booth pn ann yg diminati.. mintak halal tau... pape pon tahniah n bangga kat Pn. Ann... Semoga sentiasa Cemerlang!!

FaRrA DeeN said...

Jangan kisah apa orang kata.. Lg pon hanya Allah aje tau sumer tuh kan..?