Monday, June 1, 2009

Jalan-jalan ke Balik Pulau

Kehadiran saya ke Balik Pulau adalah atas jemputan Rumah Nur, Pejabat Pembangunan Wanita Negeri Pulau Pinang. Maka...saya pohon maaf...jika tidak warwarkan secara rasmi tentang kehadiran saya ke Pulau Pinang dan juga minta maaf berbanyak maaf kepada Kak Mahanum...saya harus dahulukan "Tuan Rumah"...jika jumpa malam...OKE...saya tiada halangan...apa pun saya dapat berjumpa dengan Cik Tie dan Iena72 pada waktu malam..depa sanggup mai tengah malam nak jumpa dan dapatkan beberapa tips jahitan Sulaman Reben. Hari Pertama sampai...saya dibawa jalan-jalan cari makan...ke Laksa Janggus...katanya...Laksa disini sedap dan pernah keluar dalam rancangan TV3 Jalan-Jalan Cari Makan bersama Maria Tunku Sabri. Jika bicara pasai Laksa...inilah peberet ku...kemana aje pergi...mesti pekena laksa dulu...lain negeri lain rasanya... laksa dah terhidang dimeja....eeemmmm...bau aje dah sedap...bila rasa...eeemmmm...sedap nyerrrr....memang best ! sedap sangat kuah laksanya...mungkin anda boleh cuba rasa...jom kesana ekkkk ! Saya menginap di Resort "Upeh Inn"...bilik besar..dua katil kelamin...puas hati laa penginapannya..walaupun tidak setanding Hotel...apa pun dah bersyukur bangat...asalkan ada ASTRO...ini yang penting...enggak mau ketinggalam stori "INTAN"...hhehehehe... Hari Rabu ada pasar malam...apa lagi...jalan-jalan kesana cari makanan yang enak untuk dirasa...saya orang bandar...bila lihat sesuatu mungkin boleh dianggap "jakun"...tetapi itulah hakikatnya...foto diatas adalah buah salak...di Bandar...buah salaknya bulat-bulat...saya pelik lihat lonjong...honestly...itulah pertama kali lihat buah salak lonjong. Pasar malam Kuala Lumpur...enggak akan jumpa Tembakau dijual secara terbuka seperti diatas. Moto banner dibelakang tu...waduh...hebat sekali...adakah sehebat itu apabila dapat hisap Tembakau ???? Walahhualam... Pulut panggang...my favourite juga...dukacita...kurang enak seperti yang dipanggang...intinya...pulutnya...bila lihat dia panggang nampak macam sedap...tetapi kurang sedap...begitu juga dengan pulut durian...sangkaan sedap laaa....rasa buahnya...tawar, kurang lemak...at last masuk bakul sampah...esoknya...sewaktu makan tengahari di Rumah Nur...depa dok hidang saya buah durian...amboiiiiii sedap nyerrrr....memang BEST !! Buah Durian Balik Pulau...

2 comments:

Ummi Wafa (UW) said...

YUMyumyumyum...bestnyer laksa..ni yg buat sy windu nak blk mesia. one of my favourite foods. sama laa kite kalu ke negeri mana skali pun mesti nak try laksa coz mcm sifu kata rsnya berbeza. tapi kat saudi ni tak da maaaa, sini pun tak de jual bunga kantang + daun kesum,huhuhuhu tak dpt laa nak merasa laksa..kena tunggu next yr laa.. uuuwwwaaaaa lmbt lg nak blk mesia.... wah sonok laa Cik Tie n Iena72 dapat menuntut ilmu directly....bukan takat kat alam maya jer..nie yg jeluz nii..hihihihi. sy rs puan kena pekena pulut panggang trg..sodap..ni yg buat windu laei ni..hihihih

salam
a.k.a wafa777

~Pn Ann~ said...

Wafa,
nak lepas idam...boleh laa beli laksa maggi...hehehheee